De leasefiets als wapen tegen ziekteverzuim

Lachende forensen
Deel dit bericht
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Circa 400 euro per werknemer per jaar scheelt een daling van 1% in ziekteverzuim blijkt uit een doorrekening van adviesbureau Capgemini. Én gezondere werknemers zijn vaak productiever en gemotiveerder. Ziekteverzuim omlaag brengen levert dus gewoon extra geld op! Maar hoe breng je ziekteverzuim binnen je bedrijf nou terug? Met deze 3 tips ben je in ieder geval goed op weg! 

1. De werknemers uit de auto en op de fiets

Makkelijke gezondheidswinst pak je door je werknemers vaker de fiets te laten pakken in plaats van de auto of het openbaar vervoer. De werknemer is lekker in de buitenlucht, komt aan z’n beweging en is in sommige gevallen zelfs nog sneller op het werk dan met de auto. Uit onderzoek blijkt ook dat fietsen naar je werk je gezondheid verbetert met maar liefst 13%!

Een normale fiets niet aantrekkelijk genoeg voor je werknemers? Met de aankomende nieuwe bijtellingsregeling wordt het enorm aantrekkelijk om een e-bike te leasen via de zaak. Voor een paar euro per maand rijden je werknemers al rond op een gloednieuwe e-bike. 

2. Stress voorkomen

Langdurige stress kan ervoor zorgen dat mensen minder gemotiveerd en met minder plezier naar hun werk gaan. Of zelfs leidt tot een burn-out. Waarmee iemand voor een langere tijd uitgeschakeld is. Zorg dus dat werknemers voldoende rust kunnen krijgen en herken stress-signalen tijdig. n ook hier kan fietsen een goede bijdrage leveren. Uit onderzoek (ANWB) blijkt dat mensen die minstens één keer per week naar hun werk fietsen 20% minder kans op stress hebben. 

3. Zelf het goede voorbeeld nemen

En misschien wel de belangrijkste tip: zelf het goede voorbeeld geven. Alle maatregelen die je neemt tegen verzuim zullen weinig nut hebben wanneer deze niet door de baas of managers worden ‘gedragen’. Als je werknemer ziet dat z’n baas elke avond tot laat doorwerkt, dan zal hij of zij minder snel geneigd zijn om op het juiste moment rust te pakken. Hetzelfde geldt voor vaker de fiets pakken. Als de baas elke dag het parkeerterrein op komt rijden met de auto, waarom mag je dan van je werknemers wel verwachten dat ze vaker de fiets pakken?  

Lees meer nieuwsberichten