Introductie

„Fietsen is een simpele oplossing voor complexe problemen.” Het coronavirus dwingt ons om anders te kijken naar onze stad, zegt de Milanese wethouder van mobiliteit Marco Granelli. „We willen de economie weer aan de praat krijgen, maar we moeten dat op een andere basis doen dan tevoren.” Een essentieel onderdeel daarvan is een ambitieus plan om de Milanezen massaal op de fiets te krijgen.

Het plan van Granelli: het aanleggen van een netwerk van nieuwe fietspaden. En dat kan heel snel gaan. De eerste fietsstroken moeten volgende maand al met afwijkende kleuren en tekens op de weg zijn aangegeven, zodat de helft van een vierbaansweg voor fietsers is. Tegelijk wordt er gewerkt aan de herinrichting van straten, om afgeschermde fietspaden aan te leggen tussen het trottoir en parkeerplaatsen voor auto’s.

Meer fietsen

Nog maanden zullen mensen afstand van elkaar moeten houden en zal er minder plaats zijn in metro, tram en bus. „We moeten goede voorwaarden scheppen voor iedereen om met het nieuwe normaal te leven”, zei Granelli’s collega van Stadsontwikkeling. Er lagen al plannen om meer ruimte te maken voor fietsers, maar die worden nu versneld uitgevoerd.

De hoofdstad van Lombardije, de Europese regio met de meeste coronadoden (ruim de helft van de 25.000 gemeten doden in Italië), zegt nu voorop te willen lopen in de ontwikkeling van een urbane samenleving na de pandemie.

Berlijn

Elders in Europa zijn er vergelijkbare plannen, vaak met een provisorisch karakter. In sommige wijken van Berlijn worden met verf en verkeersblokken fietspaden verbreed. In Brussel, waar net als in Berlijn normaal veel ruimte is voor auto’s, is de stad binnen de ring vanaf begin mei tot ‘woonerf’ verklaard, waardoor voetgangers overal voorrang hebben en auto’s niet harder dan 20 kilometer per uur mogen rijden. Fietsers en wandelaars krijgen zo de ruimte – en de gelegenheid zich op veilige afstand van elkaar te bewegen.

Ook in Frankrijk krijgt de fiets meer ruimte. In Montpellier zijn er fietsstroken gemaakt zodat medisch personeel makkelijker en veiliger naar de ziekenhuizen kan. In Parijs wordt er gewerkt aan een plan om tijdelijk fietspaden in te richten op de grote boulevards die het traject van de metrolijnen volgen. Zo moet de fiets een alternatief worden voor de metro.

Vraag de brochure aan voor meer informatie