Maak fietsen naar je werk nog leuker: met deze 6 apps

Fietsen naar je werk
Deel dit bericht
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Fietsen naar je werk is gezond. Fietsen naar je werk is gezond voor het milieu. Fietsen naar je werk is gezond voor de portemonnee. Fietsen naar je werk is ook gezond voor de lijn. 

Maar slechts 25% van ons Nederland fietsland pakt ook die fiets naar het werk. Er is dus werk aan de winkel. En om je daarbij te helpen is er het fietsplan. En om het fietsplan nog eenvoudiger te maken dan het al is, is er Hellorider. 

En om het je nog makkelijker te maken om je medewerkers ook daadwerkelijk op de fiets te krijgen zijn er verschillende apps bedacht die het fietsen nog leuker maken. Wij zetten ze voor je op een rijtje. 

Wat heb je aan zo’n app? Ze hebben allemaal drie dingen gemeen: 

  • plan een fietsvriendelijke route
  • houd je prestaties bij 
  • verdien punten

Maar toch zijn er ook onderling veel verschillen. Dit vinden wij de beste apps om fietsen naar je werk te helpen stimuleren. 

RING RING 

Fiets voor het (lokale) goede doel. 

Met de app van RING RING kun je jouw gereden fietskilometers koppelen aan een goed of lokaal doel. Dat is maatschappelijk verantwoord ondernemen 2.0. 

Het systeem is heel simpel. Met de punten die je werknemers verdienen sparen ze voor korting bij lokale winkeliers of jouw bedrijf kan zich inzetten voor een goed doel. Daarnaast kun je ook competities opzetten tussen collega’s, afdelingen en vestigingen en een CO2 reductiecertificaat behalen. 

Veel gemeenten doen al mee met deze app, zoals Amsterdam, Nijmegen en Hilversum.

Livemobility 

Fietsen jezelf naar korting. 

Met de Livemobility app worden het aantal gefietste kilometers vastgelegd en omgezet in punten die je medewerkers kunnen gebruiken voor kortingen uit de Livemobility webshop. Deze webshop wordt samen met de werkgever bepaalt en kan dus leuke kortingen opleveren voor bijvoorbeeld fietsaccessoires. 

Daarnaast krijg je maandelijks een mobiliteitsscan met daarbij de punten die je kan verbeteren in je huidige mobiliteit. En nog een handigheidje zijn de notificaties die je naar je medewerkers kan sturen om zo snel en direct in contact te komen of even een berichtje te sturen. 

Trappers 

Stimuleer vaker fietsen naar het werk. 

Trappers werkt met een zender die op de fiets wordt geplaatst. Deze zender maakt contact met de registratie-unit bij je bedrijf en zodra de werknemer binnenkomt kan hij zijn gereden trappers – oftewel trapperpunten – gelijk zien in zijn account. 

Deze punten zijn kortingen waard in de trappershop. Hierbij kan je denken aan: leuke artikelen, dagjes uit of een cadeaukaart van diverse aanbieders. Op deze manier sparen je werknemers automatisch voor kortingen en worden alle ritten geregistreerd. 

Go Velo 

Duurzaam veranderen van gedrag. 

Go Velo is ontwikkeld in samenwerking met gedragswetenschappers en werkt daarom net even anders dan de andere apps. Je kan het vergelijken met de alom bekende en zeer succesvolle ommetje-app die wandelen stimuleert. 

Door te fietsen verdienen medewerkers punten, badges en andere beloningen. Go Velo omschrijft het zo: “Go Velo neemt deelnemers mee door de verschillende fasen van gedragsverandering. Het begint met het verleiden om ander reisgedrag te proberen. Deze verleiding gebeurt met een financiële of materiële prikkel, de beloning. Binnen Go Velo is dit geld en/of spaarpunten per gefietste kilometer in het woon-werkverkeer. Vervolgens wordt het reisgedrag bekrachtigd en verder gestimuleerd door duidelijke en regelmatige feedback op het eigen gedrag. Dit gebeurt via de slimme fietsapp met verschillende ingrediënten, zoals het behalen van badges en groepsuitdagingen. In de laatste fase wordt het gedrag verduurzaamd door een community-gevoel (‘ik hoor bij de fietsers’) en zelfovertuiging (‘ik ben een fietser’). De deelnemer zal het fietsen niet meer doen voor de beloning, maar hij ervaart zelf de vele voordelen en is intrinsiek gemotiveerd geworden.” 

Daarnaast is er een online dashboard beschikbaar waarin werkgevers inzicht krijgen in de effecten van het nieuwe reisgedrag, zoals duurzaamheid, milieu, gezondheid en kostenbesparing. Alles wordt in beeld gebracht en je ziet dus direct resultaat. 

Zo maak je fietsen naar je werk nog ambitieuzer: 

Fietsen is goed voor de gezondheid, dat weten we allemaal. Het is ook goed voor de creativiteit en ook nog eens voor de productiviteit. Maar wist dat fietsen ook goed is voor de lijn? Gemiddeld vallen mensen zo’n 6 kilo af als ze voortaan op de fiets naar het werk komen. 

Dag coronakilo’s. Hello conditie. 

En deze voortgang kun je natuurlijk ook bijhouden. Dat is een leuk extraatje voor de medewerker en zal zeker helpen bij een twijfelmomentje: zal ik vandaag de auto nemen of toch maar de fiets…? 

Runtastic 

Je persoonlijke adidas training. 

De Runtastic app van Adidas maakt je workout nog rendabeler. Na afloop van je route zie je gemiddelde snelheid, welke hoogtes je hebt behaald en het aantal calorieën dat je hebt verbrand. Doe mee aan challenges en deel je prestaties met je vrienden. Je kan in de app ook een playlist starten. 

Google Fit 

Fiets voor je hart. 

Google Fit is gemaakt in samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de American Heart Association (AHA) en laat je hartpunten verdienen. 

Behaal je een zeker aantal punten in de week dan heb je minder kans op hartaandoeningen, volgens onderzoek. De app moedigt aan om ook eens je pedal power te verhogen om zo je hart harder te laten werken en versterken. 

Deze apps zullen je helpen om fietsstimulering makkelijker te maken. Eigenlijk hoef je met deze input zelf niet veel meer te doen behalve je medewerkers erop attenderen dat ze met een fietsplan veel goedkoper uit zijn met een fiets en dat jij natuurlijk een fantastische fietsregeling voor ze hebt geregeld bij Hellorider. 

Wat?! Heb jij nog geen fietsplan? Meld je dan vandaag nog aan en binnen drie dagen zitten jouw werknemers al op de fiets.

Lees meer nieuwsberichten