Fietslease aanbieden aan je werknemers vraagt om een plan, een fietsplan. Want je wilt weten waar je aan toe bent en een plan dat precies past bij jouw bedrijf. Hello fietslease van Hellorider. 

Wij weten hoe belangrijk het is om van tevoren je route uit te stippelen en welke highlights je altijd moet markeren. Daarom leggen we in dit blog uit welke afspraken je moet maken, waar je op moet letten en wat er minimaal in een nieuwe fietsleaseregeling moet staan.

Fietslease etappe 1: Wat wordt de werkgeversbijdrage?

Je mag zelf kiezen: Je betaalt het volledige leasebedrag als werkgever, je kiest voor een vast bedrag per maand of je biedt de fietsregeling kostenneutraal aan. En leuk om te weten: omdat de fiets wordt geleased en niet van de werknemer zelf is valt de werkgeversbijdrage helemaal buiten de WKR.

Bij Hellorider delen we het als volgt in:

Voorzien

Jij als werkgever voorziet in de leasefiets en daarbij een lach op het gezicht van je medewerkers. Jouw medewerker ontvangt belastingvoordeel van de belastingschijf waar hij/zij in valt dat kan oplopen tot 40%.

Delen

Je deelt de kosten voor zakelijke fietslease gezamenlijk. Jij als werkgever doet maandelijks een werkgeversbijdrage waardoor de leaseprijs omlaag gaat voor je medewerker. En hij waarschijnlijk een nog grotere lach op zijn gezicht krijgt. De hoogte van dit bedrag mag je zelf bepalen. 

Investeren

Je investeert in je medewerker door de volledige leasekosten op je te nemen als bedrijf. Jij betaalt de maandelijkse bruto leaseprijs en het enige dat je medewerker dan nog hoeft te betalen is de bijtelling die vaak uitkomt op maar een paar euro. Dat wordt een lach van oor tot oor.

Wil je nog meer tips over de hoe je een werkgeversbijdrage kan doen? Lees dan dit artikel: Fietsplan werkgever: zo kost het je helemaal niets. 

Fietslease etappe 2: Wie kan je een fiets laten leasen?

Iedereen. Maar dan ook echt iedereen die bij jou werkt mag je zakelijke fietslease aanbieden. Hij hoeft geen vast contract te hebben, niet al lang in dienst te zijn of aan bijzondere vereisten te voldoen. Dat is het mooie aan het nieuwe fietsplan. Het is zonder gedoe. En iedere medewerker, maar ook ieder bedrijf kan meedoen. Groot of klein, vast of tijdelijk.

Maar je kan er ook voor kiezen om dit te beperken en fietslease aan te bieden aan een gedeelte van de medewerkers. Bijvoorbeeld alleen degene die een vast contract hebben mogen een fiets leasen of alleen medewerkers die minstens een jaar werkzaam zijn bij jouw bedrijf. Het belangrijkste is dat je deze afspraken goed vastlegt in je fietsregeling, dan ontstaat er geen verwarring.

Etappe 3: Wat gebeurt er als een medewerker voortijdig uit dienst gaat?

Stel je medewerker heeft een peperdure Speed Pedelec van Stromer op zijn leasecontract staan, maar dan besluit hij eerder weg te gaan, nog voordat de leaseperiode is afgelopen. Paniek? Nee hoor. Als je dit van tevoren goed vastlegt is er niets aan de hand.

Bij Hellorider hebben we drie opties:

  • Je medewerker betaalt een afkoopsom. Dit is 40% van de termijnen (of maanden) die nog openstaan.
  • Je medewerker maakt gebruik van de overnameregeling van Hellorider en neemt voor een klein bedrag de fiets over.
  • Je hebt nog een medewerker die graag een fiets wil leasen en zet het contract over op zijn of haar naam. Dit kost je niets.

Aanbevolen: 3 tips bij voortijdige uitdiensttreding 

Etappe 4: hoe vaak komt je medewerker op de fiets?

Bij het fietsplan is het zo dat je medewerker geen kilometervergoeding krijgt op dagen dat hij met de leasefiets naar het werk komt. Op de dagen dat hij wel met de auto komt mag je nog steeds een reiskostenvergoeding geven. Dus stel, jouw medewerker komt drie dagen met de fiets en twee dagen met de auto, dan krijgt hij nog steeds een vergoeding voor die twee dagen.

De overheid stelt hier geen speciale eisen aan. De werknemer moet wel aannemelijk kunnen maken dat er een aantal dagen met een alternatief vervoersmiddel is gereisd. En het is daarbij de verantwoording van de werkgever om die aannemelijkheid vast te leggen. Hellorider heeft een template (verklaring gebruik leasefiets voor woon- werkverkeer) die je zelf kan invullen per werknemer waarmee ook dit obstakel is genomen.

De laatste etappe: hoe ga je je fietsplan promoten?

Dit is natuurlijk de kers op de taart, de bel op je fiets, het super-de-luxe zadel onder je billen. Hoe ga je je nieuwe fietsplan promoten? En hoe krijg je zoveel mogelijk medewerkers op de fiets?

Dit hoef je natuurlijk niet vast te leggen in een nieuwe fietsleaseregeling, maar het is wel goed om hier van tevoren over na te denken. Want jij wilt die productieve werkvloer, jij wilt minder ziekteverzuim en je wilt de beste medewerkers aantrekken – en onderzoek laat zien dat goede secundaire arbeidsvoorwaarden je 52% meer kans geven om de beste kanjers binnen te halen. 

Hellorider heeft al een mooi plan voor je bedacht. Zo kan je een demodag geven (corona-proof) samen met Hellorider waarbij de mooiste fietsen worden uitgestald om je medewerkers te laten watertanden.

We hebben ook een heel promotiepakket met flyers, brochures, mails en dergelijke om je medewerkers goed te informeren en de weg te wijzen.

Of je neemt je medewerkers mee op een uitstapje naar de fietsdealer waar ze zich kunnen verlekkeren aan de mooiste fietsen, een testrit kunnen maken en gelijk al hun vragen kunnen stellen. En we zijn de beroerdste niet bij Hellorider, je kan natuurlijk ook een combinatie van dit promopret maken. 

Nog meer tips? Lees dan: Je nieuwe fietsplan promoten? Hier zijn 6 tips. 

Een fietsleaseplan is een echte aanwinst voor je bedrijf met heel veel voordelen voor zowel werkgever als werknemer, maar het is altijd goed om de dingen van tevoren goed vast te leggen om eventuele verwarring te voorkomen. Bij Hellorider weten we inmiddels waar de knelpunten liggen en die houden we graag van de kaart. 

Daarom stellen wij samen met jou de voorwaarden op die op ieder moment toegankelijk zijn in je persoonlijk ingerichte platform van Hellorider. Wel zo makkelijk.

Vraag de brochure aan voor meer informatie