Fiets je naar je werk? Dit zijn 5 mythes over fietsen die je niet moet geloven
Je kent ze wel: van die hardnekkige fietspraatjes die iedere kantoorlunch weten te overleven. Helemaal geloof je het niet, maar helemaal niet geloof je het ook niet. Daarom brengen we de waarheid boven tafel en ontrafelen we 5 van die hardleerse mythes die de ronde doen in Nederland fietsland.
In de avondspits fiets je rustiger dan tijdens de ochtendspits
Het is juist andersom. Data laat zien (onder andere van de fiets telweek) dat het drukste uur van de dag ligt tussen 17:00 en 18:00 uur. De reden? Dit komt niet omdat er plots veel meer mensen naar huis fietsen van het werk af, terwijl ze ‘s morgens ander transport hebben genomen.
De avondspits is juist drukker omdat het aantal recreatieve fietsers over de dag toeneemt. Denk aan mensen die hun kinderen van de opvang of school ophalen, boodschappen gaan doen en een ander klusje per fiets uitvoeren.
Als je strikt naar woon-werk verkeer kijkt dan is het fietsende verkeer ‘s avonds inderdaad meer verspreid dan tijdens de ochtendspits. Maar rustiger? Nope, dat is hij zeker niet.
Fietsers kiezen altijd de kortste weg
Laten we ook deze mythe uit de wereld helpen. Want als een fietser de kans ziet om rustiger te kunnen rijden, dan doet hij doet. En dan vooral via de fietssnelwegen. Met deze wegen ben je meestal sowieso sneller, ze zijn namelijk speciaal gemaakt om de fietser zo min mogelijk obstakels te laten ervaren onderweg.
De fietsende Hollander wil dus liever comfort, een mooie route en het genot ervaren van heerlijk doorfietsen zonder gedoe. Kun je ze ongelijk geven?
Regen is de grootste ergernis van de fietser
Het zal je misschien verbazen, maar fietsen in de regen staat niet eens in de top 10 van grootste fiets ergenissen.
De grootste fronzen en vastgeklemde kaken komen van het verkeer zoals rood licht, geen licht op de fiets ‘s avonds of automobilisten die niet goed uitkijken. En op 1? Dat zijn de jongeren die met z’n allen het fietspad bezetten door naast elkaar te gaan fietsen.
Zoveel natte dagen hebben we ook helemaal niet in Nederland, ondanks dat we vinden dat Nederland een behoorlijk nat land is. Uit gegevens van de KNMI blijkt dat er jaarlijks gemiddeld zo’n 800 millimeter valt en dat is maar 7% van de tijd - en het meeste hiervan valt ‘s nachts.
Fietsen is onveilig
Als je de cijfers bekijkt dan zou je al snel tot die conclusie kunnen komen. Maar er enige nuance is vereist. Dit aantal bestaat - hoe vervelend ook - voor het allergrootste deel uit 70 en 80 plussers op een e-bike (32%). Veruit de minste ongelukken vinden plaats onder jongeren onder de 17. Dus je kan nog steeds je kind veilig naar school sturen.
Als je de krantenkoppen volgt dan zal je misschien snel het gevoel krijgen dat fietsen onveilig zou zijn, maar is dat ook zo? Marco te Brömmelstroet, 'fietsprofessor' aan de Universiteit van Amsterdam legt uit: "Fietsen is omgerekend naar het aantal kilometers dat gefietst wordt, minder gevaarlijk geworden. Sterker nog, het is goed voor je, je kan er vitaal mee oud worden.” (bron NOS)
Van fietsen raak je bezweet
Als je fietsen beschouwt als hard werken dan zul je waarschijnlijk ook denken dat je van fietsen bezweet raakt. En als je je warm aankleedt en je rijdt te hard, dan ja, zal je inderdaad gaan zweten. Doe dus die trui uit en ga langzamer fietsen.
Zie fietsen meer als wandelen, dan als joggen of rennen. Fiets gewoon op je dooie gemakkie en neem de tijd voor je ritje. Een fiets waarbij je rechtop zit zal ervoor zorgen dat je niet de neiging hebt om snel te gaan fietsen en als je je bagage op je bagagedrager meeneemt in plaats van op je rug zul je zweetvrij aankomen. Nog steeds bang voor de zweetdruppels? Kom dan met een e-bike.
Welke van de mythes hebben je verbaasd? En welke geloof je nu absoluut niet meer? Gelukkig houden we van fietsen in Nederland en zal een fabeltje ons niet snel van de fiets afblazen. Maar we laten ons ook niet graag in de maling nemen. Dus de volgende keer als iemand weer een fiets mythe uit de kast trekt heb jij het juiste antwoord.