Waarom fietsen naar je werk op speed pedelec? Stromer vertelt
Denk je erover om een speed pedelec te kopen? Ben je er nog niet helemaal uit waar je je zoektocht moet beginnen? Of denk je nog steeds dat ze niet veilig zijn op de weg of in het verkeer?
Vandaag laten we Joey van den Heuvel van Stromer aan het woord om ons alle ins en outs van deze supersnelle elektrische fietsen te vertellen.
Waarom zou je voor een speed pedelec kiezen om te fietsen naar je werk?
“Wij zien de speed pedelec als vervanger van de auto. Je bent sneller, rijdt lekker ontspannen, hebt geen last van files en je komt niet bezweet aan.
Eigenlijk is het de ideale forenzenfiets. Zeker voor de grotere afstanden. Je rijdt gemiddeld 40 km/u, dat betekent dat je op een afstand van 30 km van je werk er in 40 minuten bent. Vaak is dit sneller dan met de auto.
Zelf moet ik veel reizen voor mijn werk. Ik rij eigenlijk heel Nederland door. Wat ik vaak doe is de pedelec achterin de auto meenemen en dan fiets het laatste stuk van mijn reis. Zo kom ik toch fris aan en het is beter voor het milieu."
Waar moet je op letten als je voor het eerst een pedelec koopt?
“Ga vooral testen. Je moet het echt eerst zelf ervaren en dan niet alleen een klein rondje. We staan vaak op beurzen waar mensen ook onze fietsen mogen testen. Vaak zien we ze na een rondje terugkomen met wat wij de Stromer Smile noemen.
"Wij vinden echt belangrijk dat je de pedelec ook op je dagelijkse traject ervaart. Daarom hebben al onze dealers demofietsen die je kan lenen."
Maar zo’n kleine afstand zegt nog niet zo veel. Daarom hebben al onze fietsendealers demofietsen staan die je een week mag lenen. Wij vinden het echt belangrijk dat je de fiets ook op je dagelijkse traject ervaart. Test hem naar je werk, haal je kinderen ermee op van school en maak dat plezierritje in het weekend. Pas dan weet je hoe het is en wat je wilt.
De meeste mensen zijn echt verkocht als ze het eenmaal hebben uitgeprobeerd, hij gaat natuurlijk ook net zo snel als een brommer. Om ervoor te zorgen dat je het juiste model kiest moet je rekening houden met het terrein waar je over gaat fietsen en de afstand naar je werk.
Hou dit aan: hoe langer de afstand, hoe meer vermogen je nodig hebt. Onze dealers kunnen je gelukkig heel goed helpen bij het maken van de juiste keuze.”
Sommige mensen zijn bang dat zo’n snelle fiets niet veilig is. Hoe houden jullie daar rekening mee?
“Na jarenlang Stromer fietsen maken hebben we gekeken naar hoe we onze speed pedelecs nog veiliger op de weg kunnen maken. Zo hebben we bijvoorbeeld de voorrem van ABS voorzien. Net als bij je auto blokkeren je wielen niet bij een noodstop, maar blijft je fiets bestuurbaar.
Tevens hebben onze fietsen een anti-crash systeem. Mocht iemand toch vallen dan wordt er direct een bericht verzonden naar een noodcontact die dan op de hoogte wordt gesteld van de situatie.
En we verkopen onze eigen helmen met remlichten erin. Dit heeft twee grote voordelen. Normaal gesproken zit je remlicht op kniehoogte, nu zit hij veel hoger. En hij heeft ook een remlicht van achteren net als bij een auto.”
Hoe kun je veilig rijden met een speed pedelec?
“Het belangrijkste is dat je rekening houdt met het verkeer. Een auto is ook snel, maar wordt niet gelijk als gevaarlijk beschouwd omdat je als bestuurder ook rekening houdt met het verkeer om je heen.
Wat we wel merken is dat auto’s moeten wennen aan de speed pedelecs. Ze zien er natuurlijk uit als gewone fietsen, maar rijden met de snelheid van een brommer. Daarom is het ook extra belangrijk om je helm te dragen. Dat maakt je gelijk herkenbaar.”
Wat is het grote verschil tussen een speed pedelec en een brommer?
“Het grote voordeel ten opzichte van een brommer is dat je zelf ook nog wat doet. Veel mensen denken dat de fiets vanzelf gaat, zoals wel het geval is bij een brommer. Maar een speed pedelec werkt niet zolang jij niet werkt.
Als jij niet fietst ga je ook niet vooruit. Hierdoor blijf je dus in beweging en werk je nog steeds aan je conditie. Maar het is niet zo zwaar als een gewone fiets. Het grote voordeel hiervan is dat je niet bezweet aankomt. En je gaat nog steeds een stuk sneller, zonder extra moeite.”
En hoe zit het met onderhoud?
“Eigenlijk heb je weinig onderhoud aan een speedbike. Net als een gewone fiets heeft de ketting wel wat liefde nodig en geef je fiets regelmatig aandacht door hem schoon te houden.
Wat we wel vaak merken is dat er een tandwiel veel sneller slijt dan de andere. Dit komt omdat mensen te weinig schakelen en dus vooral in één versnelling blijven rijden.
Dit is vooral verleidelijk als je hem net hebt gekocht. Want optrekken in een zware versnelling zorgt er natuurlijk voor dat je snel weg bent bij een stoplicht. Dat is natuurlijk leuk, maar niet echt veilig en ook niet goed voor de fiets.”
Hoe duurzaam is zo’n speed pedelec eigenlijk?
“De fiets is natuurlijk sowieso een veel duurzamer vervoermiddel dan de auto. Wij zien de speed pedelec echt als een vervanger van je auto. En omdat hij sneller gaat dan een e-bike is het nu ook mogelijk om met de fiets naar het werk te gaan als je een langere afstand moet overbruggen.
We zorgen er ook voor dat we letten op wat voor verpakkingsmateriaal we gebruiken, ons kantoor is energieneutraal en op dit moment zijn we bezig met de hele carbon footprint van ons productieproces in kaart te brengen om ook dit stuk zoveel mogelijk te verduurzamen.
Zo maken we het van onze kant duurzamer en maken we voor steeds meer Nederlanders mogelijk om ook duurzame keuzes te maken. Onderzoek heeft laten zien dat als maar 5% meer van de forenzen de auto zou laten staan, dat we dan al het CO2 probleem hebben opgelost!!”