3 tips om een fietsplan in te zetten als duurzaam doel
Als bedrijf wil je je personeel fit en vitaal houden, een aantrekkelijke werkgever blijven én de CO2-uitstoot verder verminderen. Dan hoef je eigenlijk maar een ding te doen: een fietsplan aanbieden.
Want een fietsplan is een van de meest duurzame plannen die je kan hebben voor je bedrijf en je kan hem onderdeel maken van zowel je vitaliteitsbeleid, als je mobiliteitsbeleid, als MVO ondernemen.
En je wilt natuurlijk gelijk goed beginnen met je leasefietsregeling. Daarom geven we je vandaag 3 tips om je fietsplan in te zetten voor je duurzaamheidsdoelen.
Duurzaam doel 1: je vitaliteitsbeleid
Jij als werkgever weet ook dat fietsen naar het werk goed is voor de gezondheid van je werknemers. Maar ken je deze cijfers al?
Fietsen naar het werk maakt je:
- 13% fitter
- 10 jaar jonger
- gemiddeld 6 kilo slanker
- productiever
- creatiever
- gelukkiger
- beter bestand tegen stress
- minder vaak ziek per jaar
Het beste dat je dus kan doen voor je vitaliteitsbeleid is je medewerkers stimuleren om (vaker) met de fiets naar het werk te komen. Want aandacht schenken aan de vitaliteit van je medewerkers is iets dat zich al snel terugbetaald, zoals je ziet.
Als ieder bedrijf dit zou doen zou dit een enorm verschil maken op de arbeidsmarkt. Wist je dat maar liefst 48% van de forenzen op minder dan 15 kilometer van het werk woont en slechts 20% de woon-werkafstand op de fiets aflegt. Dat kan beter.
Aanbevolen: hoe een fietsplan je bedrijfsdoelstellingen kan helpen behalen
Duurzaam doel 2: je mobiliteitsbeleid
Slimme en schone mobiliteit dat heeft de toekomst. Maar hoe zorg je nou als werkgever voor verplaatsingen die geen invloed hebben op het milieu en de CO2-uitstoot?
Want de cijfers liegen er niet om:
- Mobiliteit zorgt voor 23% van de totale CO2-uitstoot in Nederland (bron)
- Verplaatsingen en vervoer zijn sinds 2017 de grootste bron van CO2-uitstoot (bron).
Dan lijkt het erop dat we extra pedal power bij moeten zetten. Want CO2-uitstoot ontstaat niet alleen bij verplaatsingen en vervoer, maar ook door de verbranding van brandstoffen en het maken van vervoersmiddelen, en vergeet het aanleggen van wegen en het onderhoud niet.
Gelukkig zijn er steeds meer elektrische auto’s en wordt er gebruik gemaakt van deelauto’s of het openbaar vervoer. Maar het schoonste en slimste is toch nog steeds om de fiets te pakken.
Kijk maar eens naar dit simpele rekensommetje: de gemiddelde CO2-uitstoot van één kilometer rijden met een auto is 0,22 kg. Bij een e-bike is dit 0,007 kg, dat is dus 97% minder. En met een gewone fiets? Helemaal geen uitstoot.
Omdat meer dan de helft van de wegkilometers met de auto zakelijke ritjes zijn is het fietsplan dus het beste dat je kan doen voor je mobiliteitsbeleid. Het zal gegarandeerd leiden tot een enorme reductie in de CO2-uitstoot van jouw bedrijf.
Aanbevolen: 4 redenen om fietslease in je mobiliteitsplan op te nemen
Duurzaam doel 3: duurzaamheid stimuleren
Je wilt natuurlijk een duurzaam doel ook stimuleren op de werkvloer. En dat is niet alleen met tegeltjes wijsheden als: print is dead. Het moet in het DNA van je bedrijf en werknemers gaan zitten. Bij alles wat er beslist of aangeschaft moet worden is de vraag: is er ook een duurzame oplossing?
Daarom wil je graag fietsen naar het werk promoten om zoveel mogelijk medewerkers die leasefiets te laten pakken. Dan hebben we bij Hellorider een tip voor je: fietsstimulering begint met een strategie.
En zo’n strategie bestaat uit drie stappen:
- kies je vertrekpunt
Een fietsvriendelijke werkgever wil het zijn fietsende forensen natuurlijk zo aangenaam mogelijk maken. Je wilt laten zien dat je fietsen ook echt stimuleert en waardeert. Daarom is het goed om te kijken wat je vertrekpunt is. Wat heb je op dit moment in huis en wat moet er komen om het de fietsers naar de zin te maken?
Denk hierbij bijvoorbeeld aan een overdekte en goed verlichte fietsenstalling, ruime parkeerplaatsen voor e-bikes en speed pedelecs, een drooghok voor de fietskleding, kluisjes en misschien zelfs douchemogelijkheden.
- zorg voor ambassadeurs
Niets is zo aanstekelijk als enthousiasme. Dus als jij collega’s hebt die je aan het woord kan laten over hoe ze zich fitter zijn gaan voelen sinds ze zijn overgestapt op de fiets, dan kan dat een vuurtje starten dat zich snel zal verspreiden.
Ook als de baas op de fiets komt en het goede voorbeeld geeft zal dit een positief effect hebben op de medewerkers. Goed voorbeeld doet goed volgen, is niet voor niets het spreekwoord.
- maak het fun
Denk eens aan apps die je medewerkers kunnen gebruiken waarbij ze punten verdienen die ze weer in kunnen leveren in ruil voor leuke producten of kortingen. Of start een WhatsApp groep met fietsers om elkaar te stimuleren, tips te geven of een fietsmaatje te vinden. En laat af en toe iemand zijn verhaal of positieve ervaring vertellen op bijvoorbeeld het intranet. Of hang een poster op bij het koffieautomaat, hebben ze altijd wat om over te praten.
Aanbevolen: Maak fietsen naar je werk nog leuker met deze 6 apps
Zo is een fietsplan het beste wat je kan doen om je duurzaamheidsdoelen te behalen. En met de huidige brandstofprijzen is het ook zeker geen overbodige luxe. Laat ook goed werkgeverschap zien en meld je vandaag nog aan bij Hellorider - het fietsplan, vrij van gedoe en met uitstekende service (Echt waar. Vraag het maar aan onze klanten).
En nu we het toch over voordelen hebben. Wist je dit al? 👇🏼👇🏼👇🏼