4 manieren om het beste uit je elektrische fiets te halen
Zo haal je het meeste uit je elektrische fiets
Een elektrische fiets brengt dat ritje naar je werk naar de next level. Je gaat sneller – zonder moeite. Je gaat verder – zonder extra tijd. Je rijdt met het zonnetje op je gezicht en in je duurste pak – zonder zweet. Maar er is iets dat je nog niet weet.
Een e-bike mag zich dan onder de fietsen scharen, een gewone fiets is het niet. Vandaag geven we je een paar tips hoe jij het maximale uit je gemotoriseerde stalen vriend kan halen.
Platte band v.s. lege accu
De schrik van iedere fietser is een platte band. De schrik van iedere elektrische fietser is een lege accu. Daar sta je dan midden tussen de weilanden met je picknickmand achterop vol stokbrood, kruidenboter dat aan het smelten is en een fles witte wijn die zijn koelkasttemperatuur snel begint te verliezen. Wat doe je dan?
Het is niet erg om door te rijden met een lege accu, het gaat alleen niet zo makkelijk. Je bent die pedal power plotseling kwijt en je krijgt zelfs weerstand van de motor – zeker als het een middenmotor is. Om dit te voorkomen geven we je hier een paar tips om je accu in happy shape te houden:
- Let vooral op je accu. Als je merkt dat hij leeg raakt ga dan over op een lagere versnelling en ga langzamer rijden.
- Het weer heeft ook invloed op je accu. Wind, heuvels, jouw eigen gewicht, temperatuur en kou zorgen er allemaal voor dat jouw batterij eerder leeg is. Ga daarom altijd uit van ⅔ van de actieradius – oftewel hoe ver je kan rijden op een volle accu.
- Ga je een lang stuk fietsen? Neem dan een reservebatterij mee of je extra oplader. Neem een koppie koffie in een café onderweg en laad hem weer op.
- Laat ook een extra oplader op je werk liggen. Je weet nooit wanneer je hem nodig hebt of misschien kan je een collega uit de brand helpen.
Neem je elektrische fiets mee in de trein, bus of het vliegtuig
Als jouw woon- werkreis een echte kilometervreter is dan maak je waarschijnlijk gebruik van P+R mogelijkheden of wil je je fiets een stuk in de trein of in de auto meenemen. Dat kan.
In de trein
Je elektrische fiets kan zonder problemen mee in de trein. Hier zijn speciale wagons voor beschikbaar waar je je fiets ook vast kan zetten. Wel zo handig.
Er wordt wel verlangd dat je bij je fiets blijft, de reden hiervoor hoeven we vast niet uit te leggen. Je hoeft je fiets niet aan te melden bij de NS, maar het mag wel. Wat je wel moet doen is een dagkaartje voor je fiets kopen. Dit kan gewoon bij de automaten en geldt alleen voor de daluren (dus niet tussen 6 – 9 uur ‘s morgens en 4 – 7 uur ‘s avonds).
Of je neemt een elektrische vouwfiets die je zo reduceert tot kofferformaat en tussen de stoelen kan staan. Deze mag je ook mee de bus in nemen, je e-bike uiteraard niet.
En dan nog het vliegtuig. Want voor wie vaak reist voor zijn werk en gewoon echt niet zonder zijn betrouwbare stalen ros kan is er een foefje om hem toch mee te kunnen nemen.
Voor vliegtuigen geldt dat een batterij maximaal 100 wh mag zijn en dat ga je heel waarschijnlijk niet halen met de fietsaccu. Maar er is een trucje. Je mag namelijk wel je fiets meenemen mits deze verpakt is. Kijk wel even bij je vliegtuigmaatschappij, want de regels zijn bij iedereen anders.
Maar wat je kan doen is je batterij thuislaten en je fiets wel meenemen. En die batterij huur je vervolgens op je bestemming. Een elektrische fiets huren kan tegenwoordig (bijna) overal en het is echt een uitkomst. Natuurlijk ook voor als je op vakantie gaat.
In je vrije tijd
Nu neemt de e-bike een echte voorsprong op de gewone fiets. Je hebt natuurlijk heel wat elektrische fiets merken, van gazelle tot batavus en stella en etcetera.
Maar je hebt ook heel veel soorten e-bikes. Eigenlijk is iedere fiets wel verkrijgbaar in elektrische variant – maar niet iedere elektrische fiets is verkrijgbaar als gewone fiets. Er zijn zelfs e-bikes die het opnemen tegen de auto. Jawel, deze stalen rossen dagen de statusblik uit. Nieuwsgierig? Hier komt’ie.
Er zijn twee manieren waarop je je e-bike als een all-purpose vervoermiddel kan gebruiken. Ten eerste kan je er een fietstrailer achter hangen. Deze kunnen meestal een gewicht dragen van zo’n 40 – 50 kg en zijn dus heel handig om dingen zoals boodschappen of je kinderen in te vervoeren.
En dan is er natuurlijk de oh zo bekende en razendpopulaire bakfiets. Hiermee is 100 kg vervoeren geen enkel probleem en het voordeel is dat de bak aan de voorkant zit en je dus je kids in de gaten kan houden. Ideaal om ze naar school te brengen en halen. Of je grote hond in mee te nemen. En misschien zelfs wel die stoel waar je al een tijdje een oogje op had …
Maar ken je ook de Tern? Duurzaam. Licht. Compact. En weerbestendig. Dan is er de GSD en de HSD, maar wat kun je ermee?
De Tern heeft zich tot doel gesteld de auto overbodig te maken. Zoveel mogelijk auto’s van de weg en zoveel mogelijk fietsen op de weg. En dit is hoe ze het doen.
De HSD is de compacte versie van de GSD en is zelfs nog kleiner dan de gemiddelde fiets, laat staan elektrische fiets. Wil je iets meer onder je voeten, neem dan de GSD.
Ze zijn flexibel en je kan ze aanpassen naar je eigen wensen – een fiets op maat zeg maar. Hierdoor kan je zowel je kinderen vervoeren en niet een, maar wel twee achterop en ook zonder problemen de boodschappen meenemen.
Weet je nog vroeger toen je een zitje achterop had en een zitje voorop en dan twee van die zware tassen aan je stuur en een fietstas achterop? Dat waren nog eens zware tijden. Met deze fiets wordt het een eitje, want alles past erop.
De tern kan tot wel 200 kg dragen. Een echte concurrent van de auto dus.
Daarbij komt dat je hem zo kan opvouwen dat hij ook nog eens zoveel kleiner wordt dat er maar ⅓ van zijn oorspronkelijke formaat overblijft en hij dus zo in je kofferbak past. Woon je ver van je werk? Dan is dit misschien wel de ideale fiets voor jou.
Een e-bike is goedkoper met een fietsplan en goedkoper dan de auto
Denk je nu: ik wil er ook een! Bedenk je dan voor je een elektrische fiets gaat kopen. Want jouw droomfiets is een stuk goedkoper met een fietsregeling. Ja, zelfs goedkoper dan met een elektrische fiets aanbieding.
Je korting kan oplopen tot wel 35%. Daarbij heb je ook nog eens het voordeel dat je zonder rente verspreid kan betalen – met een vast bedrag per maand. En zowel onderhoud, pechhulp als verzekering zitten allemaal bij je pakket inbegrepen.
Plus aan het einde van de leaseperiode kan je hem meestal overnemen voor een wel heel zacht prijsje. Of je kiest gewoon voor een nieuwe of een nieuwer model. Zo flexibel ben je met leasen. Maar dat is nog niet alles. Want wist je dat je een leasefiets ook onbeperkt privé mag gebruiken? Wel zo handig voor de thuiswerkers.
Je zou wel gek zijn om geen elektrische fiets te leasen.
Ben jij klaar om je nieuwe fiets met 35% korting te leasen? Meld je dan nu aan.