De 5 belangrijkste dingen die iedere werkgever over het fietsplan moet weten

Carqon leasen
Deel dit bericht
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Het fietsplan: de ultieme gids voor werkgevers 

Het fietsplan, ook wel fiets van de zaak, maakt een zakelijke fiets leasen zeer aantrekkelijk. En dat is niet alleen fijn voor de werknemer die met tenminste 40% korting zijn droomfiets op zijn oprit mag parkeren. Ook de werkgever mag zich op de lijst der gelukkigen rekenen, want een fietsregeling is een WIN-WIN. 

In deze ultieme gids laten we alle ins en out voorbij komen en vertellen we je het laatste nieuws op zakelijk fietslease gebied. Dit is alles wat jij als werkgever moet weten over het fietsplan 2021 én 2022. 

Wat is het fietsplan?

Sinds 1 januari 2020 is het mogelijk voor een werknemer om een fiets te leasen via het werk waarbij er een percentage (7%) van de aanschafwaarde van de fiets bij het inkomen van de medewerker wordt opgeteld. In ruil hiervoor mag de (elektrische) fiets ook privé gebruikt worden. Een kanttekening is wel dat de medewerker geen reiskostenvergoeding krijgt op de dagen dat hij op de fiets stapt naar het werk. 

Wat zijn de voordelen?

Fitte werknemers presteren beter – we weten allemaal dat bewegen gezond voor je is. Daarom is het ook niet verbazingwekkend dat onderzoek laat zien dat werknemers die fietsend naar het werk komen gezonder en fitter zijn en dit leidt er weer toe dat ze minder vaak ziek zijn en daarnaast ook productiever. 

Je wordt werkgever van de maand –  een fietsplan is goed voor je imago, want je laat als werkgever je sociale verantwoording zien doordat je een milieuvriendelijke manier van transport stimuleert. En het bespaart natuurlijk jaarlijks een hoop CO2 uitstoot. 

Het kost je niets – een werknemer bespaart zo 40% op de aanschaf van een nieuwe fiets en krijgt de mogelijkheid om verspreid te betalen waardoor hij niet in een keer veel geld hoeft uit te geven. Het is niet voor niets de meest gevraagde secundaire arbeidsvoorwaarde. Daarnaast mag de aanschaf van de fiets verrekend worden met het brutoloon door middel van een bijtelling van 7%. Zo ontstaat er voor beiden belastingvoordeel omdat je als werkgever bespaart op je sociale lasten, want je keert minder brutoloon uit. Over win-win gesproken.

Dacht je dat dit het was? Er zijn nog veel meer voordelen voor jou als werkgever om het leasen van een zakelijkse fiets te stimuleren. We hebben er eerder een artikel over geschreven: 5 voordelen van het nieuwe fietsplan.  

“Ongeveer 25% van de Nederlanders fietst naar het werk.” 

Heb ik recht op een fietsregeling?

Ieder bedrijf, zowel klein als groot, kan een zakelijke leasefiets aanbieden. En hij kan iedere fiets aanbieden die er is. Elke fiets, voor elke prijs en van elk merk. En Hellorider heeft dealers door het hele land dus er zit altijd wel een lokale dealer in de buurt van jouw werknemer. 

Bij het huidige fietsplan is het zelfs zo dat ook zzp’ers gebruik kunnen maken van deze regeling. Je mag als zzp’er de leasekosten namelijk van je winst aftrekken aan het einde van het boekjaar. En een snelle, luxe fiets is de ideale oplossing om van klant naar klant te gaan. Zeker in de stad. Alles over zakelijke fiets leasen voor zzp’ers lees je in dit artikel

De voorwaarden van het fietsplan kan je als werkgever zelf opstellen. Denk hierbij aan: wie neemt de kosten op zijn rekening? Doe jij dat als bedrijf? Je werknemer? Of doen jullie dat samen? 

Wie regelt het?

Je kan als bedrijf zelf een fietsleaseplan regelen. Hiervoor moet je de voorwaarden opstellen waarin je onder andere aangeeft of je het volledige leasetarief betaalt, of liever een vast bedrag per maand of dat je juist de fietsregeling kostenneutraal wilt aanbieden. En vergeet niet dat je ook je werknemers wilt stimuleren om van deze regeling gebruik te maken. 

Wil je al deze rompslomp niet? Regel je het liever met een druk op de knop? En zie je liever je werknemers zo snel mogelijk op de fiets? Laat dan Hellorider het werk voor je doen. 

Dan hoef jij alleen nog maar Hello te zeggen tegen je tevreden werknemers terwijl ze voorbij fietsen met de wind in de haren. 

Dit is wat Hellorider voor je doet: 

  • Wij helpen zowel jou als je werknemer door fiscaal en praktisch advies te geven en door jouw wensen in het fietsbeleid op te stellen. 
  • Jij geeft jouw wensen en voorwaarden aan, wij stellen ze op. 
  • Met een druk op de knop heb je binnen een dag  je werknemers op de fiets.
  • Alles online regelen. 
  • En je krijgt een kant-en-klaar promotiepakket om je werknemers dat gevoel van vrijheid op de fiets te geven en ze fit achter hun bureau te zetten. 

Ben je al overtuigd? Meld je dan hier aan. 

Het fietsplan binnen jouw mobiliteitsbeleid

Ongeveer 30% van de Nederlanders fietst al naar het werk. Dat kan meer, vinden wij. De meeste mensen die tot ongeveer 15 km van het werk wonen, zijn wel bereid om het zadel te bestijgen. Maar hoe zit het met de rest? 

De meest voorkomende excuses zijn: ik woon te ver weg of ik heb geen conditie. Hier hebben ze wat op bedacht, namelijk de elektrische fiets. Met een beetje trapondersteuning ga je verder, sneller en kom je zonder zweet op je rug aan. En wat dacht je van fietssnelwegen? Hier mag je zelfs met de speed pedelec op en die brengen je nog sneller naar het werk. Hier lees je er alles over. 

https://youtu.be/9NFyhS5XKrUc (bron: RTLNieuws)

Titel: Verslaat deze snelle e-bike de auto voor woon-werkverkeer?

Wil je een duurzamer, gezonder en moderner mobiliteitsbeleid? Dan kan je niet zonder een fietsplan. En wist je dat je met een fietsregeling ook makkelijker je bedrijfsdoelstellingen kan behalen? Echt waar, lees maar. 

Hoe kan ik mijn personeel op de fiets krijgen?

Wil jij ook werknemers die vol energie ‘s morgens binnenkomen? Hier zijn een paar tips om ze op weg te helpen: 

  • Die wilde haren die net in de wind hebben gewapperd moeten natuurlijk weer even in de plooi gebracht worden. Zorg er daarom voor dat er een (grote) spiegel aanwezig is. 
  • Een werknemer heeft vaak meer kleding aan als hij op de fiets komt. Zorg er daarom ook voor dat er voldoende ruimte is om hun spullen op te hangen. 
  • Misschien kun je ook kluisjes aanbieden om spullen in op te bergen.
  • Doe een challenge en beloon degenen die (gedeeltelijk) op de fiets komen.

Zo word ook jij een fietsvriendelijk bedrijf

Je fietsende medewerkers worden fitter, creatiever, productiever en zijn minder vaak ziek. Dat mag best eens beloond worden, toch? 

Bijvoorbeeld met een kilometervergoeding, een warme douche en andere extra’s. Wist je dat er hier ook apps voor zijn bedacht? Je hebt bijvoorbeeld de GoVelo app die door middel van wetenschappelijk onderbouwde gedragsveranderingmethoden van je medewerkers niet alleen fietsers maakt, maar ook blije fietsers die nooit meer terug willen. 

En met de RING RING app kun je per gereden kilometer punten sparen om zo kortingen te verdienen voor leuke items in de webshop. En bij deze app beloon je niet alleen je medewerkers maar ook een goed doel. En dat is gelijk mooi meegenomen. 

Wil je weten welke apps er nog meer zijn? Lees dan dit artikel

Wil je meer weten? Vraag nu ons leasepakket aan. 

 Liever kijken? Bekijk de video!

Lees meer nieuwsberichten