Aan alle CFO’s: het fietsplan zonder kosten aanbieden?
3 X feiten en fabels over de kosten van het fietsplan
Zo bied je het fietsplan kostenneutraal aan
Aan alle cijferbazen van Nederland: wist jij dat je het zakelijke fietsplan kostenneutraal kan aanbieden aan al jouw medewerkers? Als CFO wil je de cijfers in evenwicht houden: de opbrengsten en de kosten moeten elkaar in het midden tegenkomen en daarom ben je vaak nauw betrokken bij besluitvormingen. Dus voor je het nieuwe fietsplan als kostenpost ziet, hebben wij van Hellorider goed nieuws: dit zijn de cijfertjes waar jij van houdt.
Kostenneutraal en buiten de WKR
Het nieuwe fietsplan dat vanaf 2020 in is gegaan, maakt gebruik van een methode van brutoloonruil. De maandelijkse bijdrage voor de leasefiets wordt eerst afgetrokken van het brutoloon voordat het nettoloon wordt berekend. Daarnaast betaalt de werknemer bijtelling van 7% van de aanschafwaarde van de zakelijke leasefiets uit het brutoloon om de fiets privé te kunnen gebruiken. Het huidige systeem is vergelijkbaar met het leasen van een auto.
En door deze berekening zijn de leasekosten geen reële kostenpost voor jouw organisatie, maar ontvangt je medewerker wel een mooi fiscaal voordeel. En hier komt het mooie voor jou als CFO: omdat je organisatie geen sociale lasten hoeft te betalen op het stuk brutoloon dat je werknemer gebruikt voor de financiering van de fiets, reparatie, onderhoud en verzekering levert dit een besparing op.
Veel bedrijven kiezen ervoor om die besparing door te geven aan de werknemer in de vorm van een bijdrage aan het leasebedrag of op een andere manier terug in het bedrijf te laten vloeien. Want winst maken op je werknemers voelt nou eenmaal niet prettig.
Ook de reiskosten kostenneutraal compenseren
Het enige addertje onder het gras bij het huidige fietsplan is dat de werknemer geen reiskosten krijgt voor de dagen dat hij/zij met de fiets naar het werk komt. Daar staat weer tegenover dat de fiets onbeperkt gebruikt mag worden, zover en zoveel hij/zij wil. Daarnaast kun je hier als CFO een gesmeerd plan van maken, want ook dit kun je kostenneutraal compenseren.
Minder kosten voor voorzieningen
Nog zo’n voordeel: je hebt minder betaalde parkeerplaatsen nodig. Dit staat niet alleen goed op je bedrijfsportefeuille, maar scheelt ook gelijk in de kosten. En je kan hier een waarde aan hangen die je eventueel weer teruggeeft aan de medewerker.
Als CFO houd je graag de financiële balans en dan is zo’n woord als kostenneutraal waarschijnlijk een van jouw favoriete woorden. En dat is het mooie aan het nieuwe fietsplan: het is simpel, snel en voor niets. En je medewerker krijgt het voor minder. Dat zijn cijfertjes waar jij van houdt.
Neem nu contact op dan zetten wij alles voor je op een rijtje.
Liever kijken? Bekijk de video!