Hoe Joolz het fietsplan inzet als onderdeel van hun duurzame doelen
“Als we duurzaam willen zijn moeten we ook consequent zijn, en dat betekent dat we ook in de kleine dingen willen zorgen voor een betere wereld.”
Joolz is niet alleen duurzaam op het gebied van kinderwagens en bijbehorende accessoires. Ook het personeel mag rekenen op dat duurzame duwtje in de rug, en daar hoort natuurlijk een fietsplan bij. Vandaag Marieke van Joolz aan het woord over hoe zij de leasefiets onderdeel maken van hun streven naar een gezondere en groenere wereld.
Het fietsplan is bij jullie meer dan een luxe accessoire. Vertel.
“Duurzaamheid is bij ons heel belangrijk. We proberen ons productieproces zo duurzaam mogelijk te maken, het transport van goederen zo efficiënt mogelijk, maar daarbij willen we de kleine dingen ook niet vergeten.
Dat is een van de redenen waarom we onze medewerkers stimuleren om (vaker) de fiets te pakken naar het werk. Zeker als je 15 km of minder van je werk woont. Maar vergis je niet. We hebben ook een paar fietsfanaten op kantoor die echt heel ver weg wonen en toch de fiets pakken. Meestal komen ze dan een keer in de week op fiets en alleen de heen- of de terugreis. Maar dan natuurlijk wel op een peperdure fiets die rustig naast het bureau geparkeerd wordt.
Voor de minder fanatieke fietser hebben we eigenlijk een ontmoedigingsbeleid voor de auto in combinatie met het leasefietsplan. Zo wordt het OV wel geheel vergoed, maar de auto niet. Ook vinden wij het raar dat je op de dag dat je met de fiets komt geen reiskostenvergoeding krijgt.
We hebben het hier uitgebreid over gehad met Hellorider en gekeken naar onze mogelijkheden om onze medewerkers tegemoet te komen, ook op deze dagen. Ze krijgen nu wel een reiskostenvergoeding - zij het ietsje lager - op de dagen dat ze met de fiets komen.
Hellorider heeft goed met ons meegedacht en samen hebben we naar de beste oplossing gezocht. En dit past goed bij ons.”
Hoe hebben jullie het fietsplan gecommuniceerd?
“Tijdens onze wekelijkse live hebben we het fietsplan onder de aandacht gebracht. We zijn een internationaal bedrijf en zo’n live is voor ons een digitale manier om iedereen tegelijk op de hoogte te brengen van de nieuwste ontwikkelingen.
Dit was voor ons dus het ideale moment om onze medewerkers blij te maken met een leasefiets van de zaak. Gijs van Hellorider zelf was er ook bij om vragen te beantwoorden en alles duidelijk uit te leggen. Daar waren we heel blij mee. De meeting wordt ook opgenomen en is beschikbaar om later terug te kijken zodat mensen nog even rustig alles kunnen overdenken.
We merken zelf dat een persoonlijke benadering echt het beste werkt.
Daarom hebben we bijvoorbeeld niet gekozen voor email als communicatiemiddel. En onderschat in je communicatie het koffiezetapparaat niet. Van een presentatie komt een enthousiast koffiepraatje en dat leidt weer tot enthousiasme in de wandelgangen.”
Hoe wordt de fietsforens gepamperd bij Joolz?
“We hebben meerdere voorzieningen waar iedereen die fietst naar het werk gebruik van kan maken, denk aan douches, handdoeken, zeep en dergelijke. Dat scheelt weer spullen meenemen op de fiets wat erg fijn is als je verder weg woont.
Duurzame inzetbaarheid is een belangrijk punt voor ons. Daarom vinden we het belangrijk om medewerkers te stimuleren gezond te leven. Naast het fietsplan hebben we daarom ook een inhouse gym met trainer. Vandaar dat er douches gebruikt kunnen worden. Daarnaast verzorgen we een gezonde lunch en een cursus stoppen met roken.
Waar we kunnen willen we mensen ondersteunen bij het maken van gezonde lifestyle keuzes.
Alleen onze parkeeroplossingen zijn nog typisch Amsterdams. De fietsen staat her en der voor de deur aan een hek vastgemaakt. Dit is dus nog een agendapuntje voor ons. Maar er wordt aan gewerkt.”
Hoe geef je medewerkers dat ene duwtje om te gaan fietsen naar het werk?
“Een beter milieu begint bij jezelf, was vroeger een reclame, maar eigenlijk geldt hij nog steeds. Denk eerst: wat kan ik doen? En dat betekent dat je ook zelf het goede voorbeeld wilt geven.
Ik fiets zelf iedere dag naar het werk. Waarbij ik wel het geluk heb dat ik niet heel ver weg woon, zo’n 16 kilometer dus dat is te doen. Maar als ik heel eerlijk ben houd ik niet heel erg van fietsen. Daarom heb ik een e-bike aangeschaft toen ik hier kwam werken en nu fiets ik met plezier naar het werk. Zelfs mijn kinderen willen hem nog weleens lenen.
Als je zelf enthousiast bent werkt dit ook aanstekelijk. Dan komen we weer terug bij het koffiezetpraatje waar je je positieve ervaring kan delen. Dat vervolgens weer gedeeld wordt met anderen bij het volgende koffiezetpraatje.
We geven echt de voorkeur aan een persoonlijke benadering en niet via de mail of iets dergelijks. Dat wordt vaak snel weer vergeten. Maar een goede uitleg, een enthousiast praatje, het goede voorbeeld en een beleid dat de voorkeur geeft aan fietsen zet mensen aan het denken en creëert veel enthousiasme.”