Herfst-alert: fietsen in de regen doe je zo
Fietsen in de regen naar je werk, in de wind en zelfs in de storm. Het is weer de tijd van jaar. Dus om ervoor te zorgen dat je niet als een verzopen kat aankomt op het werk hebben we de beste tips voor je verzameld in dit artikel.
Want je wilt graag blijven fietsen naar je werk: maar je wil ook netjes gekleed gaan en tegelijkertijd droog blijven. En dat kan best een uitdaging zijn.
Gelukkig is het niet moeilijk om je te wapenen tegen slecht weer op de fiets. De Engelsen zeggen het zo: ‘There’s never the wrong weather, only the wrong kit’
Hier zijn 4 tips om de fietsforens een droog pak te geven (en laten behouden).
Fietsen in regenkleding: wel of niet?
Het lijkt of het vaker regent dan in werkelijkheid het geval is. En het ziet er altijd erger uit van achter de geraniums dan wanneer je op de fiets zit.
Eigenlijk regent het maar zo’n 10% van de woon- werkfietsritten. Dat valt reuze mee, toch? Maar wat doe je als het dan toch een keertje regent?
Regenkleding: de opties
Als je het veel fietsforenzen vraagt dan trekken ze liever een droog pak aan op het werk, dan dat ze zichzelf heizen in regenkleding. Het ademt niet, je struikelt over de broek bij het aantrekken of die regenponcho wappert erop los in de wind.
Nu is het ene regenpak de andere niet, daarom deed de Nederlandse fietsersbond uitgebreid onderzoek om te kijken of de regenkleding ook al zijn beloftes waarmaakt of niet.
De fiets regenponcho heeft een paar voordelen boven de standaard regenjas, -broek en overschoenen. Je kan er namelijk alles onder dragen wat je maar wilt. Dus ook je nette pak.
Je zal daarnaast minder snel zweten omdat je nog steeds wat wind vangt. En je hoeft maar een item om te doen. Hij staat alleen wel bekend om zijn wappervermogen. Maar hier kun je wat tegen doen.
De iets duurdere poncho heeft namelijk handvatten aan de binnenkant. Deze doe je onder je handen, terwijl je je stuur vasthoudt waardoor je er 1) niets van merkt en 2) hij over je stuur blijft hangen.
Charmant? Nee, dat zijn ze niet. Maar aangezien het zo weinig regent op je fiets naar je werk-ritje is die enkele keer misschien net te overzien.
Één ding dat niet mag ontbreken als je gaat fietsen in de regen zijn natuurlijk spatborden. Als er op jouw fiets niet standaard spatborden zitten, dan kun je online clip-ons kopen die je zo zelf op je fiets zet en er ook weer af kan halen.
Dan zijn er nog twee dingen die je kan doen om droog achter je bureau te kunnen zitten. Je kan een droog pak standaard op je werk hebben liggen of in je tas meenemen. In dat geval heb je alleen nog een handdoek nodig om even de laatste druppels af te vegen en je bent verzekerd van droge kleding.
En denk ook eens aan een app als buienalarm. Deze app kun je instellen op je eigen woonplaats en zodra er regen aankomt krijg je een notificatie binnen en kun je maatregelen treffen of voor die ene keer wel de auto pakken.
Tips van doorgewinterde fietsforenzen:
- Denk ook eens aan paardrijkleding, zoals bijvoorbeeld een waxjas. Dit soort kleding is ook gemaakt op veel bewegen en buiten rijden, maar vaak een stuk eleganter. Een waxjas heeft bijvoorbeeld twee flappen aan de voorkant die zo zijn gemaakt dat ze netjes op je benen blijven liggen.
- Zorg voor kreukvrije kleding.
- Doe een pet of cap onder je capuchon. Deze duwt de capuchon opzij als jij opzij kijkt waardoor je gewoon vrij zicht hebt en niet tegen de zijkant aankijkt.
Het grootste probleem is vaak niet nat zijn aan de buitenkant, maar droog blijven aan de binnenkant. Ga daarom langzamer fietsen dan normaal, dat scheelt weer zweetkringels in je kleding.
En wist je dat de Rotterdammers maar mazzel hebben? Hun stoplichten hebben namelijk regensensoren.
Veilig fietsen in de regen
Nat = glad. Daarom is het goed om extra op te letten als je fietst in de regen. Om je de nodige glijders te besparen zijn hier een paar tips:
- Zorg dat je goed zichtbaar bent. Ook als het overdag is. Zet dus altijd je licht aan als het regent zodat andere verkeersdeelnemers je eerder in de gaten hebben.
- Rem eerder en rem langzamer. Je remblokjes moeten eerst door het water heen voordat ze bij de blokjes zijn, dus sta eerder op je rem. En ook je banden hebben minder grip, waardoor je sneller gaat glibberen en glijden.
- Vermijd gladde oppervlaktes zoals putdeksels, kasseien en wegmarkeringen. Deze kunnen extra glad zijn.
- En gun jezelf extra tijd voor je fietsrit op natte dagen. Want met haastige spoed, heb je een nat pak te goed.
Je hoeft geen bikkel te zijn om te fietsen in de regen, je moet het gewoon slim aanpakken. Met een beetje planning kun je nog steeds genieten van je stalen ros in ieder weer. Misschien heb je zelf nog een wereldtip of een trucje dat je altijd toepast als je het weer gaat trotseren, laat het ons dan vooral weten en stuur ons een berichtje via deze link en wij voegen het toe.
Ben je toe aan een fiets met 40% korting? Meld dan je werkgever aan voor het fietsplan.
PS Wist je dat je een fiets via het fietsplan ook onbeperkt privé mag gebruiken?