Zet je medewerker in de spotlight: veilig fietsen in het donker
Nu de herfstmaanden er zijn, betekent dit dat we weer gaan fietsen in het donker. Nog even en we gaan in het donker de deur uit en komen in het donker weer terug. Het enige licht dat je ziet zijn de TL-lampen op kantoor.
En jij als fietsvriendelijke werkgever wil natuurlijk je werknemers veilig laten fietsen. Want die toppers trotseren ieder weer, zijn altijd fit en vrolijk, gezond en productief en zelfs minder ziek dan hun autorijdende collega’s.
Maar hoe vaak zitten we niet per ongeluk zonder licht op onze fiets? Oeps, vergeten mijn licht uit te doen en nu is de batterij leeg. Oeps, helemaal mijn licht vergeten. Oeps, hij is stuk!
Om je medewerkers ook in de donkere maanden veilig de fietspaden te laten bevolken, hebben we een paar tips voor je op een rijtje gezet.
Tip 1: laden en lossen
Parkeerfaciliteiten
Veilig naar je werk fietsen begint met goed zichtbaar zijn en dan denk je natuurlijk gelijk aan verlichting. Maar wat dacht je van verlichting in de fietsenstalling? Die parkeerplek voor de fietsende forens is net zo belangrijk als het fietsplan dat je hebt geregeld.
Parkeren moet je faciliteren
Een goede plek om de fiets te stallen is toch wel het minimum dat je kan doen als fietsvriendelijke werkgever. En dan spreken we niet alleen over een paar rekken om die fietsen in te plaatsen.
Dit is wat je medewerkers waarderen in een fietsenstalling:
- Zorg voor goede verlichting. Dus ook in de stalling. Want niets is zo vervelend als in het donker met je fietssleutel lopen poeren tot je eindelijk klak hoort en je slot open is. En je kan je ook voorstellen dat iemand zich veel veiliger voelt om zijn fiets neer te zetten op een goed verlichte plek. En zeker als het een dure fiets is (want hé, met dat fietsplan hebben natuurlijk bijna al je medewerkers tegenwoordig een luxe fiets) want dan is verlichting ook nog eens goed tegen diefstal.
- Een overdekte stalling. Het is niet alleen donkerder, de kans op regen neemt ook toe. Heerlijk als je je fiets droog kan neerzetten, je regenkleding achter kan laten om over je stuur te drogen (en niet al dampend op kantoor) en het is natuurlijk goed voor de fiets zelf die langer meegaat als hij op het droge blijft.
- Een afgesloten fietsenstalling. Als de stalling op slot kan is het niet noodzakelijk om losse verlichting mee te nemen. Meestal verdwijnen dit soort lampjes in een tas of jaszak waar ze worden vergeten of ze gaan per ongelijk aan waardoor de batterij leeg is aan het einde van de dag. Met een gesloten stalling kan je alles op je fiets laten zitten en zijn dit soort ongelukjes verleden tijd. Buiten het feit dat een afgesloten stalling natuurlijk ook beter is tegen diefstal. Nog een groot voordeel van een stalling die op slot kan is dat je medewerkers ook kunnen kiezen voor alternatief transport en hun fiets veilig in de nacht kunnen laten staan. Nog een groot voordeel van een stalling die op slot kan is dat je medewerkers ook kunnen kiezen voor alternatief transport en hun fiets veilig in de nacht kunnen laten staan.
- Dichtbij kantoor. Je fiets neerzetten en zo het kantoor inlopen. Heel fijn en ook heel veilig, want je bent zelf niet verlicht en als je medewerkers nog een heel parkeerterrein over moeten waar steeds auto’s aan komen rijden is het natuurlijk oppassen geblazen.
Nooit meer lege batterijen
Het overkomt iedere fietser: je batterij is leeg van je fietslamp. De meeste fietslampen lopen tegenwoordig op batterijen en niet meer op een dynamo. Die batterijen hebben alleen niet het eeuwige leven en zullen op een gegeven moment opraken en meestal op een moment dat het echt niet uitkomt.
En dan is het kruipen op de fiets naar huis van je werk en maar hopen dat je oom agent niet tegenkomt. Om dat te voorkomen kun je voor opladers zorgen.
Niet alle fietslampen lopen natuurlijk op dezelfde batterijen, dus je zal niet iedereen kunnen helpen maar een groot deel kun je via USB opladen.
Plug daarom een paar USB laders standaard in de muur met meerdere poorten en je zult een hoop fietsende werknemers blij maken.
Tip 2: laat ze lenen
Van fietsen tot lichten
Je batterij was plotseling leeg terwijl hij het vanmorgen nog deed. Je komt aan met een platte band. Het weer slaat plotseling om. Of de afspraak met die klant midden in de stad is verzet net nu je niet op de fiets bent gekomen.
De oplossing voor al deze onhebbelijkheden? Laat ze lenen. Laat ze fietslichten lenen, reflectoren en zorg dat je een paar leenfietsen in de aanslag hebt.
Leenlichten
Of je batterij is plotseling leeg of je lamp stond aan of een grapjas heeft hem aangezet toen je fiets geparkeerd stond en nu moet jij door ongure straatjes naar huis fietsen anders heb je een bon aan je fietsbroek hangen.
Zorg ervoor dat ze fietslampen kunnen lenen. En neem vooral geen dure luxe lichten, dat hoeft helemaal niet want het is toch maar voor een keertje. Neem liever one size fits all. Bijvoorbeeld met elastische silicone bandjes eraan waarmee je ze aan je stuur kan bevestigen.
En voordat ze onbedoeld aan de wandel gaan, deze leenlichten, is het raadzaam om een medewerker verantwoordelijk te maken voor het uitlenen. Laat een lijst opstellen waar ingetekend moet worden wie wat leent en wanneer.
En wat je ook op de uitgeeflijst kan zetten zijn reflectoren. Gebruik hiervoor arm- of enkelbanden, omdat je deze kan stellen naar iedere maat. En dit is niet het geval bij jassen en dergelijke.
Zo zijn jouw medewerkers altijd het licht in de duisternis.
Leenfietsen
Soms moet je in ene naar een klant of locatie die veel makkelijker te bereiken is met de fiets. Of misschien is iemand zijn fiets net stuk gegaan. In sommige gevallen is het gewoon handig om een leen-leasefiets aan te kunnen bieden.
Dit scheelt je ook nog eens een hoop geld, want fietsen is veel voordeliger dan andere soorten vervoer. En het is vaak sneller om de fiets te pakken dan de auto.
Het is wel handig om een fiets aan te bieden waar je bagage op mee kan nemen zoals een laptop. En misschien is een vouwfiets ook een goede optie, want deze kan ook mee in de trein, auto of tram en is makkelijk aan te passen aan de lengte van de fietser.
Fietsen in het donker: helemaal zo erg niet
Als je je maar goed voorbereid, is fietsen in het donker helemaal zo erg niet. En jij als werkgever kan hier heel goed aan bijdragen door het nog een stukje veiliger te maken voor je werknemers. En je laat gelijk zien dat je waardering hebt voor alle bikkels die iedere dag hun fietsvriend naar het werk pakken.
Ben je er klaar voor om je medewerkers 40% korting op hun nieuwe fiets aan te bieden? Meld je dan aan voor het fietsplan van Hellorider.