Snel & easy: upgrade je mobiliteitsplan naar de wensen van je werknemers
Introductie
Stel je eens voor: je stapt je auto in om naar je werk te gaan. Je hoort op de radio al dat er file staat op jouw route en ja hoor, je mag weer aansluiten in de rij. Tussen de uitlaatdampen, minuten lang stilstaan en een lamme voet van het constant schakelen.
Of … stel je voor: je stapt op je e-bike om naar het werk te gaan. Zoeft over de fietssnelweg en zwaait ondertussen nog even naar al die auto’s die in de file staan te wachten – zonder jou.
Met een fietsplan kunnen je medewerkers nog goedkoper op hun favoriete fiets stappen en is de kans veel groter dat ze ook daadwerkelijk (gedeeltelijk) op de fiets naar het werk komen.
En dat is belangrijk, want de mobiliteitsbehoeften zijn flink aan het shiften. Denk maar aan initiatieven als Greenwheels, Swapfiets of P+R mogelijkheden. Het is aan jou als bedrijf om up to date te blijven en je medewerkers te geven wat ze nodig hebben.
Daarom leggen we je in dit artikel uit:
- wat de trends zijn op het gebied van mobiliteit
- hoe je erachter komt wat de behoefte van je medewerkers zijn
- hoe je duurzaam reisgedrag stimuleert
- en hoe je de beste mobiliteitspartner kiest
Trends in mobiliteit
Waar we voor de coronacrisis vooral op kantoor te vinden waren, zijn we nu veel vaker op andere locaties aan het werk. Of dit nu thuis is, op een flexplek of een virtuele plek; de manier hoe we werken is permanent veranderd.
Denk maar aan de bankencrisis, sinds die tijd is een hypotheek aanvragen een aardige opgave geworden. En na 9-11 zijn de controles op vliegvelden flink aangescherpt en veranderd. Dat is het resultaat van crisis. En ook na deze coronaperiode zal werken nooit meer hetzelfde zijn.
Dit zijn de trends van dit moment:
- de nadruk ligt op het gebruik van vervoersmiddelen niet op het bezit
- we gaan efficiënter om met ruimtegebruik
- we zijn vaker online op locatie ipv op kantoor
- doorstroming en reistijd zijn doorslaggevend
- we denken vaker aan milieu en gezondheid
Hoe breng je de behoeften van je werknemers in beeld?
Je kan natuurlijk een enquête houden en per medewerker vragen wat ze belangrijk vinden of de resultaten op een hoop gooien en de gulden middenweg presenteren.
Wat veel bedrijven ook doen is een mobiliteitskaart ter beschikking stellen die valt onder het mobiliteitsbudget. Op deze manier kan je medewerker zelf kiezen voor het beste vervoermiddel op dat moment.
Zo kan iemand bijvoorbeeld gebruik maken van Park & Ride en een gedeelte van de reis met de auto/OV afleggen en het andere gedeelte met zijn zakelijk leasefiets. Dit is goed voor de gezondheid, creativiteit, productiviteit en het milieu.
Welke middelen op het gebied van mobiliteit zijn er?
Nieuwe trends zorgen voor nieuwe mogelijkheden. De deeleconomie is dan ook niet meer weg te denken uit het huidige beeld en daarbij horen ook verschillende vormen van mobiliteit. Je kan bijvoorbeeld denken aan:
Shared mobility – goede voorbeelden zijn Greenwheels en Snappcar. Een nadeel van deze vorm van mobiliteit is dat er ook weer parkeerplekken nodig zijn voor de auto’s van Greenwheels. En in onze toch al dichtslibbende steden zorgt dit voor een volgenden uitdaging.
Micromobility – denk ik dit geval aan een fietsplan, maar ook deelscooters en elektrische steps. Dit neemt een stuk minder ruimte in beslag, is beter voor het milieu en de gezondheid.
MaaS – veel mensen hebben behoefte aan flexibiliteit. Wat vandaag handig is als vervoermiddel is morgen misschien veel minder praktisch. MaaS combineert verschillende transportmiddelen bij elkaar, denk aan: mobility hubs (overstapplaatsen), treinstations, carpool, Park&Ride of Bike&Ride locaties.
Door mobiliteit flexibel aan te bieden kunnen medewerkers bewust omgaan met tijd, energie en het milieu. Moderne technologieën
Hoe stimuleer je duurzaam reisgedrag?
Je kan duurzaam reisgedrag stimuleren door de fietsende werknemer te belonen.
Een fietsdoel kun je bijvoorbeeld persoonlijk maken door deze uit te drukken in calorieën, CO2-uitstoot of een geldbesparing. Dit kun je heel makkelijk faciliteren door gebruik te maken van apps als Go Velo of RING-RING.
Maar denk ook aan een goede fietsenstalling, laadmogelijkheden voor je e-bike en aantrekkelijke regelingen zoals een fietsplan waardoor zelfs de duurste fietsen tot 40% goedkoper zijn. Bij Hellorider kan je uit elke fiets kiezen, van elk merk en in elke prijsklasse.
En wist je dat een fiets van de zaak ook onbeperkt privé gebruikt mag worden?
Hoe kies ik een mobiliteitspartner?
Als bedrijf wil je natuurlijk zo min mogelijk gedoe, geen administratieve rompslomp of tijden moeten wachten voordat je je werknemers kan verblijden met je fantastische plannen.
Bij Hellorider snappen we dat maar al te goed. Daarom opereren we ook full service en is leasen bij ons all-in. Dat betekent blije werknemers voor jou, zonder dat je er iets extra’s voor hoeft te doen.
Je krijgt een persoonlijk digitaal platform en de voorwaarden stellen we samen met je op. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan. Vraag vandaag nog een vrijblijvend webinar of informatiegesprek aan en we vertellen je alle over hoe het fietsplan werkt. Ga je met ons de weg op, dan zitten je medewerkers binnen drie dagen al op hun eigen droomfiets. Goed geregeld baas!