Fietsen in de winter: 5 tips om je werknemers te motiveren
Fietsen in de winter is niet voor iedereen weggelegd, zet daarom je fietsende medewerkers in de spotlight tijdens de donkere dagen.
Want alle medewerkers die een fiets leasen om naar het werk te gaan verdienen een pluim. Zeker nu de dikke jassen gepaard gaan met warme sjaals en de wind huilt om je oren.
Als fietsvriendelijke werkgever kan jij de wind in de rug zijn voor al je fietsforenzen door ze te motiveren die leasefiets te blijven pakken en het winterweer te overwinnen. Hoe? Vandaag geven we je 5 tips.
Weg met de winterblues. Zo zorg je dat ze blijven fietsen in de winter:
1. Beloon ze met deze apps
Het wordt je maar weer makkelijk gemaakt om je waardering te tonen voor al die fietsende bikkels. Het enige dat je nodig hebt is een app.
Speciaal om je medewerkers die fietsen naar het werk te belonen zijn er apps bedacht waarmee ze per gefietste kilometer punten kunnen scoren. En met die welverdiende punten krijgen ze dan leuke kortingen op artikelen uit de shop.
Je hebt verschillende apps met allemaal een andere insteek. Van gedragsverandering tot het steunen van goede doelen. Het enige dat jij hoeft te doen is de app uitkiezen die precies bij jouw bedrijf past.
Apps als RING RING en GO VELO zijn speciaal gemaakt om je medewerkers extra waardering te geven.
Wil je weten welke apps er allemaal zijn en welke het beste past bij jouw bedrijf? Lees dan dit artikel: Maak fietsen naar het werk nog leuker met deze 8 apps.
2. Zorg voor goede parkeerfaciliteiten
De fiets tegen een regenpijp of vastmaken aan een hekkie? Dat staat natuurlijk niet erg fietsvriendelijk. Met een goede parkeerplek daarentegen zeg je juist van harte welkom tegen al je medewerkers die blijven fietsen in de winter.
Maar waar moet je nu op letten bij een goede parkeerplek?
- Goede verlichting heeft toch wel prioriteit. Zeker nu de dagen donkerder worden. Daarnaast is het ook wel zo fijn als je je slot kan zien wanneer je de sleutel erin steekt. Dat scheelt weer een paar minuten morrelen. En daarnaast is het ook een stuk veiliger en maak je het dieven extra moeilijk.
- Goed afgesloten betekent goed beschermt. Als het kan zorg er dan voor dat het fietsenhok op slot kan. Dit is goed tegen diefstal, losse fietslampjes kunnen gewoon blijven zitten en worden zo niet vergeten en de fiets kan ook blijven staan mocht dat een keertje nodig zijn.
- Dichtbij kantoor is veel veiliger voor zowel de fiets als de fietser. Want ‘s morgens in het donker over de parkeerplaats lopen waar steeds auto’s aan komen rijden is niet prettig.
3. Zet kluisjes neer
Wie in de winter op zijn leasefiets naar het werk komt heeft ietwat meer bagage dan de mooi-weer-fietser. Denk maar aan warme schoenen, handschoenen, mutsen en zeker ook regenkleding.
Waar moeten ze al die spullen laten? In het fietsenhok? Op de gang? Een kluisje is de ideale oplossing en kost niet veel.
Wat nog mooier zou zijn is om een spiegel te bevestigen in de kluisdeur. Want niemand loopt graag rond met coupe storm op zijn hoofd.
4. Start een fiets naar je werk-groep
Soms heeft iemand gewoon een beetje extra pedal power nodig. Net als dat zetje dat je vader je vroeger gaf toen je leerde fietsen.
Start daarom een fiets naar je werk-groep waar mensen elkaar kunnen aanmoedigen, tips geven en kunnen afspreken om samen op te fietsen.
Je kan denken aan een speciale intranetpagina, een app-groep, een speciaal bord in je projectmanagementtool of iets anders wat je werknemers al vaak gebruiken en weinig uitleg nodig heeft.
Stuur iedereen die opgenomen is in het fietsplan een mailtje met een uitnodiging en een link. Zijn er medewerkers die wel op de fiets komen maar nog niet gebruik maken van jullie fietsregeling? Dan is dit de ideale gelegenheid om ze te laten kennismaken.
En vergeet dan niet te vermelden dat ze tot 40% korting krijgen op een nieuwe fiets en verspreid kunnen betalen. Daar scoor je punten mee als baas.
5. Geef een reiskostenvergoeding
En last but not least: de reiskostenvergoeding of werkgeversbijdrage. Want waarom zou je alleen de autorijdende werknemers belonen?
Degene die een fiets leasen bij hun werkgever en zeker degene die blijven fietsen in de winter, zijn minder vaak ziek, komen fris en op tijd aan, zijn productiever en creatiever en - zo blijkt uit onderzoek - zijn de gelukkigste forenzen. Dat verdient een reiskostenvergoeding, of niet soms?
En daarnaast is de hele reiskostenvergoedingsregeling toch al op de schop gegaan, omdat iedereen die thuiswerkt nu ook recht op een vergoeding heeft.
Maar die 0,19 cent per kilometer wordt ook steeds vaker vergoed aan de collega op de fiets. Hello goed initiatief! Wil je nog meer tips over hoe je een werkgeversbijdrage kan doen? Lees dan: Fietsplan werkgever: zo kost het je helemaal niets.
Dit waren onze 5 tips om alle medewerkers die een fiets leasen gemotiveerd te houden tijdens de winter. Maak jouw bedrijf winterproof voor de fietsforens en je zal er nog blijere werknemers voor terugkrijgen.
Nog geen fietsplan? Nou, schrijf je in dan!